Kitchen of Tolik TV

16 ноември 2012 г.

Най-популярната храна в Европа са спагетите

Спагетите са най-популярният вид паста. Те представляват тънки пръчици от сушено тесто, които след 5 до 15 – минутно варене омекват и се сервират с различни видове сосове като болонезе, италиански сос, сос за спагети с тофу и др.  Голямата им известност идва от Италия, където се смятат за национално ястие, но се предполага, че произхождат от китайското фиде. Понастоящем са разпространени из цял свят.
Истинската столица на „пастата” е Неапол или по-точно малкото селце Граниано, разположено на хълмист терен, на около 30 км. от града. В него има дори улица „Пастифичи”, което означава „производители на паста”.
След като китайски археолози откриха купичка спагети от преди 4000 години в останките на Ладжиа, село Минхъ, провинция Чинхай, археологът от университета в Торонто – Кари Клауфуд, каза, че това не е изненадващо, „Това отговаря на вече познатите факти, т.е. спагетите имат дълга и важна история в Китай.”
По въпроса за произхода на италиански спагети, историците не са постигнали единодушие. Някои смятат, че спагетите са донесени от Марко Поло от Китай, има и хора които считат, че още през 7-ми век преди нашата ера, етруските, настанили се в северната част на Италия са започнали да правят спагети.
Има и други доказателства, че след като Гай Юлий Цезар Октавиау Gaius Julius Caesar Octavianus станал лидер на Древния Рим, населението на града се увеличило на 1 милион и 500 хиляди. За да разрешат проблема с ежедневното хранително снабдяване, хората открили нов начин за запазване на брашното. Смесвали го с вода и го правели на тесто, след това режели тестото на тънки ивици и го слагали на слънце, за да изсъхне.
Вече изсушените ивици можели да бъдат запазени за цяла година. Така изсушените спагети започнали да се разпространяват из Италия, само че богатите хора обикновено не ядели изсушени спагети, а пресни. Чак до 19-ти век, когато изсушените спагети са станали най-популярната храна в Европа.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...