Kitchen of Tolik TV

15 декември 2012 г.

15 декември – международен ден на чая

На днешния ден в някои азиатски страни празнуват Международния ден на чая. Целта на този ден е да се привлече вниманието на обществото към проблемите, свързани с производството, търговията и популяризирането му.
Съществуват 6 основни разновидности на чая – бял, жълт, зелен, улун, черен и пуер. От тях най-разпространени са белият, зеленията, улун и черният чай.

Наименованието на чая в повечето езици, включително и в българския, произлиза от китайската дума 茶. В най-разпространените китайски езици, включително в мандарин и кантонски, 茶 се произнася „ча“. От тази форма произлиза българското „чай“, както и наименованието на напитката на много други езици, включително на хинди/урду, арабски, бенгалски, португалски, руски и японски.
Две от най-популярните легенди за възникването на чая идват от Китай. Според едната от тях, чаят се появява през 2737 година преди новата ера. По това време Китай е управляван от Втория си император – Шен Нун. Майка му веднъж видяла дракон да лети над планините и моментално заченала. След девет месеца се появил на бял свят Шен Нун, който научил китайците да бъдат ненадминати майстори на земеделието. Той навсякъде ходел с триножник, на който било закачено котле, за да прави в него отвари от различни треви. Веднъж в кипящата вода паднали донесени от вятъра листенца на чаено дърво. Шен Нун опитал отварата и тя толкова му харесала, че до края на живота си пиел само от нея.
Герой на втората легенда е индийският монах Бодхидхарма. Той емигрирал от Индия в Китай, където основал будистката школа „Чан“, позната на целия свят в японския си превод „Дзен“. В планината Суншан монахът създал един от най-известните в днешно време манастири – манастира Шао Лин. Започнал да учи монасите на медитация, като им обещал, че девет години ще съзерцава една стена. Но още на втората нощ заспал. Събудил се и бесен от това, че се е изложил, откъснал клепачите си и ги стъпкал, за да не заспи никога повече. От стъпканите клепачи поникнало даряващото бодрост чаено дръвче. И до ден днешен на китайски, а и на японски, йероглифът за клепач е идентичен с този, който обозначава чай.
Чаеното растение произлиза от Южен Китай, но днес се култивира в много други азиатски страни. Първоначално чаят е използван като лекарствено средство. Широко разпространение получава като напитка в периода на китайската династия Тан. Китай е страната, в която чаят е открит като лекарство, а по-късно използван като напитка.
Чай по шведски

Сварява е 160 мл мляко, в него се изсипва чаена лъжица запарка, сваля се от огъня. След 3 минути напитката се налива директно в чашите. Захар на вкус.
Още за чая прочети на http://chai.bg/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...