Kitchen of Tolik TV

20 декември 2012 г.

Сочна пуйка за Коледа

Пуйката е традиционното ястие за Деня на благодарността в САЩ, а в България се консумира предимно на Коледа и на Нова Година. Тя се готви сравнително лесно и изглежда празнично на масата.
да се запознаем…
Пуйката е скорозряла топлолюбива птица. Отглежда се предимно за месо. Угоява се бързо и натрупва качествени мазнини. Месото и е ценен диетичен продукт, който се отличава с добри вкусови качества. Живото тегло на пуйката е от 7 до 9 кг, а на пуяците от 12 до 24 кг. Пронася на 28-30 седмична възраст. Снася годишно 90 яйца с тегло 80-85 гр., при определена цикличност. Инкубационният период е 28 дни. Основната ѝ храна е растителна. Живее 5-6 години, но стопански се използва само до 2 годишна възраст.
добре е да знаете
Когато пуйката е замразена, соковете й се превръщат в кристали; при раз­топяването тези кристали разрушават протеиновите клетъчни мембрани в месото и част от соковете изтичат – точно това представлява червеникавото нещо, което обикновено виждате в опаковката. Замразената пуйка никога не може да бъде толкова сочна, колкото прясната.
Ако не може да намерите домашна пуйка и са наложи да купите замразена от магазина е хубаво да я оставите 2 дни в студена стая, за да се размрази добре, преди да я започнете с готвенето. Така ще имате сочна и вкусна птица. Поливането на пуйката със сокове по време на печенето й при­дава златиста и хрупкава кожа. Ако пуйката започне да потъмнява прекалено много по време на печенето, покрийте я леко с алуминиево фолио. Пуйка се пече между 3 и 5 часа в зависимост от това колко е голяма и дали е с плънка или не, при 170°.  Факторите, които могат да променят необходимото за пе­чене време са точността на фурната ви, температурата на пуйката в момента на слагане във фурната, а също и колко пъти отваряте вратата на фурната по време на печенето. Винаги използвайте термометър за месо, за да сте сигурни за температурата на печене.
важно!!!
Всички видове птици са особено податливи на бактериите на салмоне­лата, особено при по-ниски температури. Дръжте пуйката винаги добре охладена, преди да прибегнете до печене.
Напълнете пуйката точно преди печенето, а не часове по-рано. Не я претъпквайте с плънка – по този начин плънката се сварява по-бързо и по-добре.
Винаги пробвайте дали плънката е готова. Трябва да показва 80° С на термометър с моментални показания. Ако птицата е готова, а плънката не, извадете пуйката от фурната, преместете плънката в намазана с масло тавичка и продължете да я печете (докато пуйката си почива).
След благополучното изпичане на пуйката ви очаква още едно изпитание – нарязването на порции. Според мен тази “операция” е добре да се извърши в кухнята, а не на масата пред гостите, особено ако досега нямате опит с тази материя.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...