Kitchen of Tolik TV

12 септември 2013 г.

Кошнички със салата Оливие

Всъщност салата "Оливие" е добре познатата ни руска салата. Оригиналната версия на салатата била изработена през 1860 г от Люсиен Оливие, главен готвач в ресторант Ермитраж, един от Московските най-реномирани ресторанти. Салатата на "Оливие" бързо станала популярна сред посетителите на ресторанта. Точната рецепта и по-точно тази на дресинга била ревниво пазена тайна. Знае се, че салатата била приготвяна от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Днес версията на салатата съдържа варени картофи, кисели краставички грах, яйца, лук, наденица или варено месо, залети с майонеза - това е само бледо наподобява оригинална на "Оливие". Тази салата се сервира на всеки руски официален празник, особено на Нова година и зимните празници. По време на комунизма салатата е станала широко разпространена и в България. Българската версия съдържа картофи, моркови, кисели краставички, грах,яйца, месо, обикновено шунка, залети с майонеза.

Какво ви е необходимо: 

350 г бяло пилешко месо
200 г кисели краставички
3 сварени яйца
200 г грах от консерва
3 моркова
1 кг варени картофи
2 кофички майонеза
черен пипер
сол 


за кошничките:

8 бр. фини кори за баница
100 г масло за намазване
 Начин на приготвяне:
  1. Сварете обелените моркови и картофи в подсолена вода. Докато са горещи ги нарежете на кубчета и ги оставете да изстинат. 
  2. Сварете и пилешкото месо също в подсолена вода. 
  3. В дълбока купа нарежете киселите краставички и яйцата на кубчета, а пилешкото месо го накъсайте на ситно. 
  4. Добавете изцедения грах, морковите, картофите, майонезата и черния пипер. Объркайте добре салата, покрийте я с фолио и я оставете в хладилника да се изстуди за няколко часа. 
  5. Всяка кора се намазва с масло и се сгъва на четири. Намажете с масло и формите за мафини, поставете във всяко едно гнездо кора и оформете кошничка, като оставите краищата да стърчат. Изпечете кошничките на 110 градуса до зачервяване.Оставете ги да изстинат. Напълнете ги със сала "Оливие" и сервирайте.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...