Kitchen of Tolik TV

15 февруари 2014 г.

Ватикански хлябСпоред преданието Ватиканският хляб се приготвя само веднъж в живота, а след като един път е направен, част от сместа му трябва да бъде предадена на трима приятели. За да приготвите този хляб, трябва някой да ви даде закваска. Тя се отглежда цяла седмица, накрая се прибавят продуктите и се пече. Благодаря на Стефи, че ми даде закваската! В Италия на този хляб, или по-скоро кекс, му казват веригата на св. Антонио. Веригата се базира на непрестанното препредаване от дом на дом на сместа.
След като получите сместа я прехвърлете в пластмасов или стъклен съд с капак. В етапите, в които имате да разбърквате сместа, трябва да се използва само дървена лъжица. 


  • ПОНЕДЕЛНИК - към закваската се добавя, без да се разбърква, 250 г захар. 
  • ВТОРНИК - се прибавя, без да се разбърква, 250 мл. прясно мляко. 
  • СРЯДА - без да разбърквате добавете 250 г брашно. 
  • ЧЕТВЪРТЪК -  разбъркайте всичко до получаването на хомогенна смес. 
  • ПЕТЪК - към вече разбърканата смес добавете 250 г захар, 250 мл. прясно мляко и 250 г брашно. Разбъркайте отново енергично до постигане на хомогенна смес. Разделете полученото рядко тесто на четири части. Три от тях подарете на близки и приятели. 
  • СЪБОТА - към сместа, която оставихте за вас добавете: 250 г брашно
250 мл. олио
3 яйца
1 к.ч. стафиди
1/2 начупен на дребно шоколад, 
1 к. ч. начупени орехи
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 бакпулвер
1 ванилия

Разбъркайте добре с дървена лъжица. Получената смес прехвърлете в намаслена форма за кекс и изпечете за около 40 мин, на 170°C.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...