Здравей!

Благодаря ти, че избра Kitchen of Tolik. Това е мястото, от което ще усетиш как ухае в моята кухня, подвластна на кулинарните ми експерименти. Място, което създадох вдъхновен от най-колоритната в кулинарията – Джулия Чайлд. Споделям нейното верую, че храненето и готвенето трябва да бъдат забавление. Създадох Kitchen of Tolik, за да се забавлявам. Благодаря на онези, които ме подкрепят и винаги натискат бутончето like. Благодаря и на онези от вас, които тепърва ще го правят и ще споделят с приятелите си Kitchen of Tolik. Моля, бъдете снизходителни, ако на някоя гозба нещо й куца. Аз не съм професионален готвач, нито пък съм завършил такова училище или курс. Не съм вещ във food фотографията, а снимките ги правя с телефона си. Готвенето ми е хоби, което е успяло да нахрани доста смелчаци, близки до сърцето ми. Сигурен съм, че заедно ще научим още много кулинарни трикове и рецепти. И както обича да казва мисис Чайлд: „Единственото време за ядене на диетична храна е, докато чакаш пържолата да се опече.“ Ако и ти смяташ така, значи Kitchen of Tolik е твоето място.

Bon appétit!

15 февруари 2014 г.

Ватикански хляб


Според преданието Ватиканският хляб се приготвя само веднъж в живота, а след като един път е направен, част от сместа му трябва да бъде предадена на трима приятели. За да приготвите този хляб, трябва някой да ви даде закваска. Тя се отглежда цяла седмица, накрая се прибавят продуктите и се пече. Благодаря на Стефи, че ми даде закваската! В Италия на този хляб, или по-скоро кекс, му казват веригата на св. Антонио. Веригата се базира на непрестанното препредаване от дом на дом на сместа.
След като получите сместа я прехвърлете в пластмасов или стъклен съд с капак. В етапите, в които имате да разбърквате сместа, трябва да се използва само дървена лъжица. 
ПОНЕДЕЛНИК - към закваската се добавя, без да се разбърква, 250 г захар. 

ВТОРНИК - се прибавя, без да се разбърква, 250 мл. прясно мляко. 
СРЯДА - без да разбърквате добавете 250 г брашно. 
ЧЕТВЪРТЪК -  разбъркайте всичко до получаването на хомогенна смес. 
ПЕТЪК - към вече разбърканата смес добавете 250 г захар, 250 мл. прясно мляко и 250 г брашно. Разбъркайте отново енергично до постигане на хомогенна смес. Разделете полученото рядко тесто на четири части. Три от тях подарете на близки и приятели. 

СЪБОТА - към сместа, която оставихте за вас добавете: 
250 г брашно
250 мл. олио
3 яйца
1 к.ч. стафиди
1/2 начупен на дребно шоколад, 
1 к. ч. начупени орехи
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 бакпулвер
1 ванилия

Разбъркайте добре с дървена лъжица. Получената смес прехвърлете в намаслена форма за кекс и изпечете за около 40 мин, на 170°C.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...