Kitchen of Tolik TV

20 февруари 2016 г.

Домашни мини брецели

Едно от най-известните хлебчета в Германия се нарича брецел. Историята разказва, че дворцовият хлебар Абелбер, бил хвърлен в затвора заради лошо изпечен хляб. Обещали да го помилват, ако успее да изобрети хляб, през който да може да се види три пъти слънцето. Така той създал брецела. Ако погледнете към слънцето през брецела ще ви стане ясно, че има три отвора и така виждате три пъти слънцето. Може да срещнете различни видове от това хлебче, но най-разпространено е като варен геврек посипан с морска сол и изпечен в форма на  ръце  скръстени  на гърдите като за молитва. Всъщност старонемската думата brezitella означава - ръце. Ето и моята версия на брецелите. Надявам се, че ще ви харесат. 


Какво ви е необходимо:
време за приготвяне: 80 мин. / за  24  порции / лесно

1 ч.ч. топла вода; 1 пакетче суха мая; 4 ч.ч. брашно; 2 с.л. кафява захар; 2 ч.л. сол; 4 с.л. разтопено масло; 2 ч.л. сода; 1 л. вода; едра сол; олио за намазване на тавата; 1 жълтък 
Начин на приготвяне:

Стъпка 1: Разтворете маята в топлата вода и оставете за около 5 минути да шупне. 
Стъпка 2: В дълбока купа смесете брашното, захарта, солта и маслото. 
Стъпка 3: Изсипете маята и омесете меко тесто. 
Стъпка 4: Поставете готовото тесто в намаслена купа и покрийте с найлоново фолио. Останете да втаса, докато тестото удвои обема си. 
Стъпка 5: Пригответе две големи тави, като ги намажете добре с олио и ги покриете с хартия за печене. 
Стъпка 6: В дълбока тенджера изсипете водата. Оставете да кипне и добавете содата. 
Стъпка 7: Оформете мини брецелите и потопете всеки от тях за около 30 секунди във водата. 
Стъпка 8: Подредете брецелите в тавите и намажете с разбития с малко вода жълтък. Поръсете с едрата сол и изпечете в предварително загрята на 220°C. 
Стъпка 9: Оставете готовите брецели да изстинат върху решетка. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...