Kitchen of Tolik TV

17 юли 2017 г.

Френският макарон – десерт за всички сетива

Това е един от най-аристократичните сладкиши, който е „откритие” на французите, но и до ден днешен около произхода и народността на десерта се водят спорове. Няма да ви занимавам с историята на френския макарон, за нея може да прочетете в интернет. Опитайте го! За целта се нуждаете от Chez Fefe, където ще откриете истински френски макарони по класическа рецепта. Сладките изкушения се правят без никакви заготовки и готови смеси. Макароните на Chez Fefe са със запомнящ се вкус, защото безкомпромисно се подбират всички продукти, с които работят и се използват само естествения аромат на плодовете, ядките, чайовете и цветните води и масла. Всичко за френските макарони направо от Chez Fefe, специално за Kitchen of Tolik.

снимка: Chez FeFe
- Как се роди идеята за Chez FeFe?
Всичко започна през лятото на 2015 г. Неочаквано мой приятел ми изпрати като сувенир, след пътешествието си из Франция, кутия с истински френски макарони. Макар да не си падам по десертите, не можех съвсем искрено да не обявя капитулация.Удоволствието, което този класически френски десерт носи, е толкова голямо, че бях вманиачена по макароните и започнах да търся френски макарони в София. Няколкото опита, които направих бяха доста разочароващи. Тогава ме завладя идеята да отворя бутик, в който да се предлагат съвсем истински френски макарони по класическа рецепта. За целта минах обучение в един от най-големите кулинарни институти във Франция, където успях да овладея технологията и тънкостите на този толкова деликатен френски десерт. Така, няколко месеца по-късно на ул. Солунска 12 в София се появи първият в България бутик за френски макарони.

- За кого създадохте Chez FeFe?
За ценителите на автентичния френски макарон, които държат на качествената храна и имат отношение към добрата кухня. Френските макарони се превърнаха в оригинален подарък за едни, търсена наслада за други, а за трети – приятна изненада, тъй като са малко десертите, които умеят така да завладяват всички сетива.


- Къде се крие тайната на добрият френския макарон?
Ние вярваме, че тайната на добрият френския макарон, е че в него няма тайни! Макароните ни са със запомнящ се вкус, защото безкомпромисно подбираме всички продукти, с които работим и използваме само естествения аромат на плодове, ядки, чайове и цветни води и масла. Правим макароните ръчно, като всеки един преминава поне 11 пъти през ръцете на майстор сладкаря, докато достигане финалния си вид. Рецептата е проста, но съвършена. Както казва моя учител, "Тя е толкова проста, че имаш хиляди възможности да я сбъркаш".

- Кой са най-честите грешки, които се правят при приготвянето на макарони?
Точното спазване на пропорциите е от ключово значение. Приготвяте ли френски макарони, трябва да забравите за мерките „на око”. Най-добре е да използвате електронна везна и да се придържате стриктно към количествата на отделните продукти в рецептата, в която всеки грам е от значение. Тънък момент е разбиването на белтъците и захарта – продължете до получаването на стегнат и лъскам крем, но не повече! Ако прекалите, черупките ще загубят от обема си и ще станат стават чупливи.

снимка: Chez FeFe
- Знам, че печенето е доста специфично...
Така е. Черупките за макарони е препоръчително да се пекат при 140 до 160°C, в зависимост от спецификите на фурната. Съветваме да печете по-продължително време на умерена температура. Така черупките постепенно набъбват и формата им става стабилна.

- Кой е най-добрият крем за макарон?
Ганашът, без съмнение. Най-ниският клас френски макарони се приготвят с маслен или яйчен крем, в който се слагат овкусители. Ние следваме класическата френска технология без компромис, затова нашите макарони се правят с ганаш. Ганашът е комбинация от чист шоколад от висок клас, към който се добавят натурални подправки и плодове: ванилия на шушулки, лайм, босилек и т.н. 

- Какво ще кажете на тези, които все още не са опитвали френски макарон?
Предстои ви сладострастно кулинарно приключение, не го отлагайте!

снимка: Chez FeFe
- Кой е любимият макарон на Fefe?
Fefe – с пресен босилек и лайм, както и най-новият ни френски макарон Félice – с натурална лимонена трева, специална селекция зелен чай и бял шоколад.

Chez FeFe може да откриете в София на ул. „Солунска” 12, The Mall бул. „Цариградско шосе” 115 А, ниво 2 и в интернет на www.chezfefe.com

Утре специално за читателите на Kitchen of Tolik Chez FeFe представят рецептата за шоколадови френски макарони! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...