Kitchen of Tolik TV

26 юли 2017 г.

Уникалното усещане наречено Gelateria Naturale

Савина успява да сбъдне мечтата си и създава едно най-вкусните места в София. Сладоледът, който предлага тя е истински и всеки, който го е опитал веднъж, се връща пак и пак... Gelateria Naturale предлага първия изцяло натурален, неиндустриален сладолед в България, а това значи само мляко, животинска сметана, нерафинирана захар и домашни яйца. За него трудно се разказва, той трябва да се опита... направете го и няма да съжалявате. За идеята Gelateria Naturale специално за Kitchen of Tolik разказва Савина Николова. 

снимка: Gelateria Naturale

Как се роди идеята за Gelateria Naturale?
Съвсем случайно. Заминах за Италия, за да уча в най-стария Католически университет в света. Едно лято стигнах до Сицилия, където се влюбих в занаятчийския сладолед, така вместо да ходя на плаж, ставах всяка сутрин в 6, за да крада занаят от чичото на мой приятел, който беше от стара фамилия джелатиери. След като се прибрах в Милано, разбрах, че това е моето нещо и започна едно дълго пътешествие, което продължава и в момента. Изминаха четири години в мечти и проекти. Точно преди четири месеца се прибрах и в България, за да правя истински сладолед. Колелото се завъртя по странен начин, преминах през големи корпурации, за да разбера, че храната ме прави истински щастлива. В момента прекарвам осем часа на ден в офис, а през другото време готвя, организирам курсове и работя върху нов проект, естествено сладоледен.

Вие правите неиндустриален сладолед, с какво той е по-различен от тези, които познава масовия потребител?
Неиндустриалният сладолед е истинският сладолед. Прави се на място, всеки ден. Съдържа единствено пълномаслено мляко, прясна органична животинска сметана, захар, яйца от свободни кокошки, ядкови пасти от биологично земеделие, сезонни плодове. Не работим с индустриални бази и сухи смеси. Не използваме изкуствени аромати като ванилин, ментол и т.н. Смятам излишно е да казвам, че в истинския сладолед няма място за консерванти и палмова мазнина.

снимка: Gelateria Naturale

Как да разпознаем, че един сладолед е занаятчийски?
По цвета, вкуса и послевкуса. Ако има ярко оранжев цвят, а отгоре пише пъпеш, няма как да говорим за истинско плодово сорбе. Ако след като го изядем и остави кисел послевкус, това говори за наличие на хидрогенизирани мазнини, само за пример 90% от сладоледа у нас се прави с растителна сметана, която съдържа емулгатори, консерванти и палмова мазнина. Няма как един такъв сладолед да бъде лек и приятен на вкус. Храненето е цялостен експириънс, който включва всички рецептори. Италианците го наричат органолетика, дума, която описва най-точно цялостното възприятие от храната, обхващаща всички сетива. То е бавно и пълноценно. Глобализацията убива това усещане, с което се опитвам да се боря всекидневно. Именно затова работим с малки ферми и местни производители. Хубаво би било да има повече обмен между производителя и крайния потребител. Само така можем да растем и вървим напред заедно!

снимка: Gelateria Naturale


Колко вида сладолед предлага Gelateria Naturale?
Предлагаме над 100 различни вкуса, като сме в постоянен експеримент и смяна. Ще дам пример, ако у нас няма вариант да правим сорбе от прясно манго, защото цената му е доста висока, не правим компромис с пастьоризирано плодово пюре. За сметка на това избираме българска малина или боровинка.

Българинът експерементира ли с вкусовете?
Българинът е традиционалист и в това няма нищо лошо. Интересното е, че при милениумите нещата се променят, но по-скоро става въпрос за световна тенденция, не бих категоризирала. Факт е, че през последните години българинът доста промени начина си на живот, но има все още липсва осъзната хранителна култура.


снимка: Gelateria Naturale

Разкажете за Gelato academy?
Това са курсове за занаятчийски сладолед на професионално ниво в домашни условия. Идеята се роди именно защото много хора все по-често искат да се хранят добре, а не винаги имаме възможност да отидем на определени места, за да си купим това, което търсим. Самата аз често се улавям в следната ситуация: прияжда ми се страшно много хубав и натурален сладолед, а не съм в София… и няма от къде да си купя… Последният път стигнах до Метро, където отчаяно преглеждах етикетите на вносни марки с надеждата, че поне там ще намеря нещо… уви тръгнах си с един литър френска сметана и си направих сама:)

Всеки ли може да се запише и как става това?
Да, всеки може да се запише в нашата академия. Повече информация можете да намерите на нашия сайт http://gelaterianaturalesofia.com Държа на личния контакт и затова всеки път разговарям с хората, които искат да се запишат. Веднъж ми се обади едно момче и ми каза: “Искам да се запиша в твоите курсове, ще се науча ли да правя сладолед, защото искам да отворя сладкарница в моя град и да правя като вашия сладолед?” Бях честна с него и му казах, че много се радвам и бих му помогнала, но това няма как да се случи за един ден…, защото изисква много отдаденост и време. Повече не ми се обади! Така разбираш кой е готов наистина да се учи и да краде от теб и кой просто се пробва дали ще му “върже”.

За кога планирате следващата академия?
Следващите дати са през Август 5/6 и 19/20.

Предлагате и сладолед на три колела…
Да, предлагаме сладолед на колела за частни и корпоративни събития, рождени дни, сватби и т.н.
снимка: Gelateria NaturaleGelateria Naturale се намирав София на адрес ул. “Цар Иван Шишман” 12А
+359882864898
Facebook.com/Gelateria Naturale
Instagram.com/gelateria_naturale
www.gelaterianaturalesofia.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...