Kitchen of Tolik TV

10 септември 2017 г.

Видео рецепта: Сушени домати с риган

Време е да помислим за зимата и да запазим поне малко от лятото в буркани.  Сушените домати са един от най-добрият ни "помощник" за приготвяне на вкусни гозби през есенните и зимни дни. Може да ги използвате за леща, боб в гърне, пица и зимна салата, а това са само една малка част от ястията. Традиционно доматите се сушат на слънце, в днешно време алтернативата е да ги изсушите във фурната. Най-важното - използвайте месести домати! Ето я моята рецепта за сушени домати, надявам се, че ще ви хареса.  

снимка: Мариола Тютюнджиева за www.az-jenata.bg

Какво ви е необходимо:
за една доза

1 кг. зрели домати сорт "Рома"; сух риган; 30 мл. зехтин; морска сол; прясно смлян черен пипер; ЗА МАРИНОВАНЕТО: зехтин (количеството зависи от буркана); 1 глава чесън; 1 с.л. балсамикоНачин на приготвяне: 

Стъпка 1: Измийте доматите, подсушете и ги нарежете по дължина. 
Стъпка 2: Подредете ги в плитка тава за печене, със срязаната част на горе. 
Стъпка 3: Поръсете със зехтин, сол, пипер и риган. 

Рецепта за КИСЕЛО ЗЕЛЕ 

Стъпка 4: Изсушете доматите във фурна загрята на 100°C. Доматите са готови, когато краищата им се сбръчкат навътре, а месестата част е почти суха.
Стъпка 5: Наредете изсушените домати в буркан и между тях наредете скилидки чесън.
Стъпка 6: Залейте със зехтин докато покриете доматите. Добавете супената лъжица балсамико. Затворете буркана плътно, разклатете внимателно, за да се смесят зехтина и балсамикото. Съхранявайте на хладно място.

Видео на тази рецепта може да видите ТУКRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...