Kitchen of Tolik TV

здравословно


Лечебна сила на чесънаВсяка от изпитаните форми на приложение на чесъна има оздравителен ефект върху сърдечносъдовата система, а действа и противораково. Такива форми са пресен чесън, сготвен чесън, чесново масло, повечето търговски продукти и дори сушен чесън на прах. Обикновено изборът на доза не представлява проблем, тъй като чесънът има лечебни свойства и в малки количества. 

При някои търговски прахове и масла количеството на лечебните съставки варира в твърде широки граници. Така например при анализ на прахообразни продукти, произведени в САЩ, се оказва, че те значително се различават по съдържание на алицин. По признака „съдържание на активни вещества” при някои масла от чесън разликата е до двадесет пъти. Това означава, че от един вид масло трябва да се приемат двадесет капсули, за да се постигне лечебният ефект на само една капсула от друг тип масло! Това не са аргументи за внимателен избор на търговски продукти, а по-скоро доказателства, че трябва да се насочим към домашни продукти от пресен чесън. 


От търговските марки все пак не трябва да се забравят такива продукти като гарлицин, куай и киолик, които са изследвани клинично, а лечебната им сила е близка до тази на суровия чесън. По-ниска лечебна сила имат някои евтини прахове и масла от чесън. Все пак и суровите скилидки чесън показват различно съдържание на активни вещества в зависимост от това, къде и как са отглеждани.

Чесънът може да се използва за всякакъв вид блюда (с изключение на десертите): салати, супи, ордьоври, пастети, ястия и др. Целта може да е повишаване на вкусовите и ароматичните характеристики на блюдото, а също така и на здравната и диетична стойност. 

Още за лечебната сила на чесъна ще откриете в книгата на КК "Труд" - "Чудодейната сила на чесъна"

Време е за житна диета

Житната диета е отлична за пречистване и обновяване на организма след зимата. С този режим изчистваме тялото си от утайките и наслояванията, натрупани от по-тежките храни на зимните месеци. Житната диета се прави през февруари, след фаза пълнолуние. 

Всеки ден се изяждат 100 грама жито, добре измито и накиснато от предишната вечер във вряла вода и оставено да престои така в термос, или леко сварено от вечерта. Житото трябва да е омекнало, може и разпукнато, но не много сварено. Житото не бива да бъде покълнало. Разпределя се на три порции и се изяжда много бавно, при добро и спокойно дъвкане. Препоръчително е всяка хапка да се дъвче около 100 пъти. Освен житото могат да се приемат по желание до 3 ябълки на ден, до 9 ореха и по 3 лъжици мед. 
Пие се обилно вода, без ограничения, не по-малко от 1,5 литра дневно. Най-добре е да е топла и преварена, тъй като сама по себе си тя има силно пречистващо и енергизиращо действие. Житният режим се прави 10 дни. 

На десетия ден се отпоства с „ангелска супа"

В литър и половина леко подсолена вода се варят 3 средно големи картофа, накрaя се прибавят няколко стръка нарязан магданоз. Това е храната за деня, евентуално и за следващия ден. Постепенно се преминава към нормално хранене, като в следващите дни се включват най-напред плодове, леки растителни храни без подправки, хляб и менюто се разширява всеки ден. 
По време на поста човек трябва да запази бодър дух и радостно разположение, да мисли съзнателно за обновлението на организма си. Ако се почувства физическо или психическо неразположение, най-добре е постът да се прекрати. 
източник: списание 8 


Здравословното хранене. Лесно и полезно! 


Специалистите по здравословно хранене препоръчват винаги да се закусва. Пробвайте с препечена филийка пълнозърнест хляб, едно твърдо сварено яйце, малко сирене и прясно изцеден фреш. Така до обяд ще бъдете сити. Добре е при всяко хранене да се приемат източници на белтъчини.

Добре е да имате винаги около себе си пълнозърнести бисквити. Така ще захранвате тялото си в моментите, в които изпитвате глад.

Носете си храна от къщи. Така винаги ще се храните качествено и няма да се храните с junk food. Може също да пробвате със сурови ядки и семена. Преди да ги консумирате е добре да бъдат накиснати във вода поне за 8 часа.  

Ограничете обработените храни, богати на рафинирани въглехидрати, транс-мазнини, овкусители и консерванти.Осигурете достатъчно количество мазнини в храненето си от риба, зехтин или други студено пресовани растителни олия.

И най-важното! Ако много ви се хапва нещо, консумирайте го, но в малки количества
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...